Picie kawy to dopiero pierwszy stopień wtajemniczenia. Jeśli naprawdę kochasz jej smak i aromat, z pewnością przyjdzie w końcu moment, gdy zapragniesz dowiedzieć się o tej roślinie jeszcze więcej. Jaką kawę wybrać, jak ją przechowywać i parzyć?
Arabika, Robusta, Liberica
Te trzy odmiany kawy to pierwsze, co poznaje początkujący kawosz. Ty także musisz je znać i odróżniać, by zawsze wiedzieć, co dokładnie wybierasz.
Arabica
To bardzo popularna, szlachetna odmiana kawy. Ma bogaty aromat, a jej smak jest łagodny, często z posmakiem kakao lub orzechów. Zawiera umiarkowaną ilość kofeiny.
Robusta
Mocniejsza, bardziej charakterna w smaku, niż Arabika. Wyróżnia ją lekko korzenny posmak, który dla wielu wielbicieli kawy może być po prostu zbyt mocny. Taki jest też napar z jej ziaren - o wysokiej zawartości kofeiny.
Liberica
To bardzo ekonomiczny szczep, dający duże plony i odporny na szkodniki. Uprawia się ją na Madagaskarze , Jawie oraz w Afryce. Plantacje Liberiki można również spotkać w Cejlonie.
Kawa ziarnista, mielona, rozpuszczalna?
Wszystkie odmiany kawy możesz kupić w formie ziarnistej, zmielonej lub rozpuszczalnej. Bariści i smakosze kawy z całego świata zgadzają się co do tego, że kawa ziarnista ma najbogatszy smak i aromat, a młynek do jej samodzielnego mielenia to obowiązkowy zakup.
Którą kawę powinieneś wybrać, jeśli chcesz w pełni skorzystać z jej smaku i aromatu?
Z całą pewnością ziarnistą. Mieląc ją samodzielnie, wiesz, co pijesz i że kawa nie zawiera żadnych domieszek. Tak przygotowana kawa jest też bardzo świeża i uwalnia pełnię swoich zalet.
Kawa ziarnista - sposób mielenia
Kawa do ekspresu przelewowego lub przygotowywana po turecku powinna być bardzo drobno zmielona. W kawiarce można zaś użyć nieco grubiej zmielonych ziaren. Jak to zrobić? Najlepiej kupując ekspres z funkcją mielenia (drożej) lub specjalny młynek do kawy (taniej). Najlepszą inwestycją dla smakosza będzie młynek żarnowy, który (w przeciwieństwie do popularniejszych i tańszych udarowych) nie nagrzewa kawy podczas mielenia.
Prawidłowe przechowywanie kawy
To kwestia równie ważna, jak wybór odpowiedniej odmiany i formy kawy. Najlepszą opcją jest przechowywanie kawy w hermetycznie zamykanym pojemniku, koniecznie z dala od wilgoci i promieni słonecznych. Wybierz szklany pojemnik - to najbardziej przyjazny kawie materiał.
Co warto brać pod uwagę przy wyborze kawy?
Wybierając idealną kawę dla siebie, powinieneś wziąć pod uwagę kilka czynników:
- Skąd pochodzą ziarna? Na to, jak smaczna jest i jaką jakość posiada kawa, decyduje klimat, nawodnienie i nasłonecznienie miejsca, w którym rosła. Najkorzystniejsze są wysokie partie gór, gdzie owoce dojrzewają długo. Według specjalistów, najlepsze na świecie są kawy z Brazylii i Kostaryki. Nie ograniczaj się jednak do tych regionów - w innych miejscach na świecie również uprawia się doskonałą kawę.
- Czy kawa jest świeża? Wszystko zależy od rodzaju kawy. Niektóre odmiany najlepiej zużyć do pół roku od daty wypalenia, choć standard wynosi dwa lata. Niektóre odmiany zyskują jednak na wartości z czasem.
- Ile kosztuje? Niestety, w tym zakresie nie ma cudów. Nie musisz wydać dwóch tysięcy na kawę Kopi Luwak, jednak aby cieszyć się wybornym naparem, będziesz musiał zdecydować się na wyższą półkę cenową. Kawa ziarnista to przeciętnie 40 - 100 złotych za kilogram ziaren. Wzrost ceny oznacza w tym przypadku zazwyczaj także wzrost jakości.